Topic van de maand
Hervorming sociale bijdragen 2015
Op 1 januari 2015 is de berekening van de sociale bijdragen voor zelfstandigen ingrijpend veranderd. De bijdragen worden niet langer berekend op het inkomen van 3 jaar geleden, maar wel op het inkomen van het jaar zelf. Zo zullen de sociale bijdragen van 2015 berekend worden op het belastbaar beroepsinkomen van 2015.
Zolang uw inkomen niet gekend is, betaalt u een voorlopige sociale bijdrage. Elk kwartaal krijgt u dan een bedrag voorgelegd dat berekend is op uw inkomen van 3 jaar geleden. Sinds 2015 kunt u ervoor kiezen om de voorlopige bijdrage te laten aanpassen aan uw huidige situatie. Indien uw loon ten opzichte van 3 jaren geleden is toegenomen en u meer wenst te betalen, kunt u deze eenvoudig laten aanpassen. Omgekeerd, als u denkt dat u een lager zelfstandig inkomen zal hebben dan 3 jaar terug, kunt u het bedrag van uw voorlopige bijdragen verlagen. Hiervoor moeten uw inkomsten wel lager zijn dan één van de wettelijk vastgestelde drempels (in geval van activiteit in hoofdberoep: jaarlijks minder dan 25.740,86 € of minder dan 12.870,43 €). Daarnaast bent u ook verplicht om uw lager inkomen aan de hand van een uitgebreid dossier met motivatie en bewijsstukken aan te tonen. Bewijsstukken zijn onder meer een inkomenstrend van de laatste 3 jaar, langdurige ziekte of ongeval, faling van een belangrijke klant,… . Een ereverklaring of attest van de boekhouder volstaat daarbij niet als bewijs.
Sociale bijdragen worden berekend op fiscale inkomsten; of anders gezegd op uw bruto ontvangsten min uw fiscaal aftrekbare beroepskosten. Pas twee jaar nadat u de voorlopige bijdrage betaalde kan het sociaal verzekeringsfonds dit bedrag vergelijken met uw officieel inkomen van dat jaar. De voorlopige bijdrage van een startende zelfstandige kan uiteraard niet berekend worden op het inkomen van 3 jaar geleden en daarom betaalt hij een wettelijk vastgelegde voorlopige bijdrage van (ongeveer) 700 euro per kwartaal voor een hoofdberoep of 75 euro voor een bijberoep. Ook de startende zelfstandige kan kiezen om bijbetalingen te doen.
Van zodra het inkomen van 2015 gekend is, volgt een regularisatie van de voorlopige bijdragen: u krijgt een extra afrekening of u krijgt geld terug. Als u het richtbedrag betaalde zoals dat initieel door het sociaal verzekeringsfonds werd voorgesteld of als u er voor koos om meer te betalen, worden deze bijkomende bijdragen niet verhoogd met interesten. Heeft u echter minder betaald dan initieel berekend en na regularisatie blijkt dat het te weinig was, dan wordt een verhoging van 3% per kwartaal en 7 % per jaar aangerekend.
Als u uw voorlopige bijdrage wilt laten verhogen of verlagen, moet u dus uw inkomen van het lopende jaar zo correct mogelijk inschatten. Een goede inschatting van de voorlopige bijdragen rendeert fiscaal en u vermijdt grote regularisaties. Wij helpen u bij KMG graag met het herberekenen van uw voorlopige sociale bijdragen.